Polinesian noni

Tajemnice noni z polinezjii..

  • Polinesian noni

    noni

Historia noni

Posted by administrator On Listopad - 21 - 2011

Ponad 2000 lat temu, mieszkańcy z południowo- wschodniej Azji wyruszyli w odległą podróż przez Pacyfik na swoich mały łódkach. Ich głównym celem było znalezienie nowej ojczyzny dla swoich rodaków na jednej z przepięknych wysp Polinezji. W swoją podróż zabrali ze sobą jedynie najistotniejsze  rzeczy, takie jak pożywienie i wodę. Nie zapomnieli jednak o wzięciu dla nich bardzo ważnej i cennej rośliny – Noni.

Na wyspach Pacyfiku Polinesian Noni nie była traktowana tylko jako zwykła roślina lecznicza, lecz jako czarodziej, dobra wróżka- która swoją siłę i moc uzdrawiania czerpie od samego Boga. Plemię to (Kahuni) wręcz czcili roślinę i jej nadzwyczajne właściwości. Wierzyli, że drzemiące w Noni moce są wstanie nie tylko wpłynąć pozytywnie na rozmaite problemy zdrowotne, ale także na umysł i i cierpiącą duszę. Takie zastosowanie Noni w aspektach psychologicznych było bardzo szeroko rozpowszechnione. Nie tylko sam owoc Noni , ale również jej nasiona, liście, kwiaty, korzenie, korę, a nawet drewno stosowano w celach leczniczych.

Już ponad 2000 lat plemię Kahuni z sukcesem używało owocu Noni do leczenia:

  • chorób skóry,
  • pasożytów,
  • problemów z trawieniem i wypróżnianiem
  • biegunki,
  • w jamie ustnej i przełyku powstających ropnych wrzodów
  • problemów z oddychaniem
  • wszelkiego rodzaju bólów stawów
  • problemów z kręgosłupem
  •  zwichnięć i obrzęków
  • niepłodności, impotencji
  • różnego rodzaju infekcji, które obecnie są znane jako infekcje pochodzenia wirusowego, grzybiczego oraz bakteryjnego
  • wspomaganie terapii złego samopoczucia, depresji, oraz w terapii hormonalnej kobiet i mężczyzn
  • wykorzystywano owoce Noni w przypadkach poparzenia, ukąszenia jadowitych gadów i owadów
  • ciężkich zatruć

Dziś Noni znana jest i stosowana z powodzeniem do następujących problemów zdrowotnych:

  • cukrzyca,
  • alergie, łuszczyca,
  • zaburzenia krążenia, nadciśnienie, zawały serca i mózgu,
  • choroby pasożytnicze,
  • kwasica metaboliczna czyli acydoza,
  • nałogi , silne uzależnienia,
  • przewlekły stres, nerwica, depresja,
  • zaburzenia menstruacyjne, prostata, impotencja, niepłodność,
  • nerwobóle, fibromyalgie,
  • wspomaganie leczenia schorzeń nowotworowych i silnego spadku odporności
  • wszelkiego rodzaju infekcje o zróżnicowanym podłożu

Nadmieniam, iż nawet tam skąd pochodzi noni, gdzie łatwo je pozyskać, jego cena nie jest tańsza niż w naszym kraju. Cena za litrową butelkę kształtuje się w granicach 130-150 zł, co jest równowartością 60 dolarów singapurskich.

Ze względu na to, iż sam świeży owoc noni i jego sok jest pikantny wytwórcy poddają go wyspecjalizowanym procesom przetwórczym. Zapach owocu jest bardzo intensywny i nieprzyjemny czego nie można powiedzieć o smaku. Możliwe, iż nie korzystny zapach noni tłumaczy fakt, że na drzewie nie występują żadne grzyby, pasożyty lub robaki. Drzewo samo się chroni przed wszelkimi intruzami, być może dlatego jest również tak skuteczne w naszym organizmie.

Ponieważ sok i sam owoc jest po prostu niesmaczny, nawet powiedziałbym lekko pikantny, wytwórcy poddają go procesom przetwórczym. Zapach jego jest bardzo intensywny , nieprzyjemny , czego nie można powiedzieć o samym smaku owocu! Można powiedzieć, ze zapach jest zupełnie różny od smaku. Zapach tłumaczyłby fakt, że na drzewie nie utrzymują się żadne robaki, pasożyty i grzyby!!! Samo jest w stanie się obronić przed inwazją intruzów i może właśnie dlatego między innymi tak korzystnie działa na organizm. W recepturach azjatyckich właściwości lecznicze noni zostały opisane rozlegle już bardzo dawno.

Sok firmy CaliVita – Polinesian Noni produkowany jest z całego owocu Noni. Fioletowa barwa soku wynika z tego, że przy wytworzeniu soku wykorzystano również miąższ wraz z pestkami owocu. Noni jest liofilizowana, czyli przygotowywana tak by nie straciła najcenniejszych bio-składników, co ma miejsce podczas pasteryzacji. Pasteryzacja działa nie korzystnie na białka, które są składowym budulcem naszych hormonów  i enzymów. Należy tu zaznaczyć, że w procesie liofilizacji przygotowuje się także żywności dla astronautów w NASA, wszelkich wypraw i wycieczek alpinistów na najwyższe szczyty świata, co świadczy o światowych standardach wytwarzania Polinesian Noni.

Pochodzenie noni

Noni należy do rodziny roślin Rubiaceae, często nazywana jest Indiańską morwą, czyli rośliną, która uśmierza ból. W czasi suszy i głodu w starodawnych Hawajach, niedojrzały owoc noni był dla Hawajczyków ważnym źródłem pożywienia. Wykorzystywano noni także jako barwniki: czerwony i żółty, ale przede wszystkim używano owocu noni jako lekarstwa.

Jak stosowano owoc noni i korzystano z jego cudownych właściwości na Hawajach:

  • Niedojrzały owoc tłoczono z solą, i tak przygotowaną mieszankę aplikowano na głębokie rany lub złamania kości
  • Dojrzały owoc, w postaci gorących okładów, stosowano na stłuczenia oparzenia i rany.
  • Sok ekstrahowany z owocu działał jak insekcyd i używano go do oczyszczania włosów głowy z wesz.

Jeszcze do niedawna na Hawajach autolizat niedojrzałego owocu noni stosowany był tak jak  lek z apteki na takie choroby jak:

  • nadciśnienie tętnicze
  • zapalenie stawów
  • bóle menstruacyjne
  • wrzody żołądka
  • zaburzenia trawienia
  • cukrzycę i choroby serca.

Wykazano, że ekstrakt z korzenia noni wykazuje właściwości hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), jak i przeciw zastojowe.

 

Noni inaczej Morinda citrifolia była również bardzo znaną i powszechnie stosowaną rośliną również w medycynie indyjskiej i części Indiochin:

  • Liście rośliny były podawane wewnętrznie jako środek przeciwgorączkowy oraz zewnętrznie – na rany i wrzody.
  • Sok z liści stosowano zewnętrznie w przypadku podagry.
  • pieczonym owocem noni leczono astmę i biegunki.

Liczni lekarze prowadzili szerokie badania nad zastosowaniem noni, m.in.: 

  1. Moorthy i współpracownicy stwierdzili, że alkoholowy ekstrakt z noni powodował stały i powtarzalny spadek ciśnienia tętniczego krwi u znieczulonych psów.
  2. Bushnell i współpracownicy odkryli, że ekstrakt z owocu noni wykazywał umiarkowane właściwości antybiotyczne przeciw różnym szczepom Salmonella i Shigella.
  3. Levand odkrył, że świeży sok z owocu był aktywny przeciw Pseudomonas aeruginosa, Proteus morganii, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis i Escherichia coli, oraz oświadczył, że asperulozyd – substancja czynna odnaleziona w noni – może być aktywnym składnikiem przeciwbakteryjnym.
  4. Lewis zaobserwował aktywnośc przeciwguzową ekstraktu z soku u myszy z wszczepionym wewnątrzotrzewnym rakiem płuc

Zadaj nam pytanie

You must be logged in to post a comment.