Polinesian noni

Tajemnice noni z polinezjii..

  • Polinesian noni

    noni

Jedna z ciekawostek o właściwości składników noni

Podczas licznych badań przeprowadzanych na odizolowanych składnikach owocu stwierdzono, że noni jest bogatym źródłem antrachinonów. Antrachinon jest bardzo ważnym składnikiem wykorzystywanym do produkcji rozmaitych barwników i farb. Z hodowli zawiesin komórkowych Morindacitrifolia (noni) badaczowi Leistner udało się wyizolować, aż 5 składników: nordamnacanthal, morindone, robiadun, lucidin oraz alizaryne. Tak liczna obecność antrachinonów powstających z owocu noni tłumaczy, skąd Hawajczycy już kilkaset lat temu posiadali farby: żółtą i czerwoną, pochodzące właśnie z owocu noni.

Oprócz antrachinonów, z liści Morinda Citrifolia wyizolowano beta-sitosterol (roślinny sterol) i kwas ursolowy. Olej z niason owocu zawiera 6,8% kwasu rycynolowego.

Oto główne składniki soku noni:

  1. System prokseronina – kseronina
  2. Skopoletyna
  3. Damnacanthal
  4. Różne antrachinony

PROKSERONINA

Prokseronina została odkryta przez dr Heinicke. Substancję tę po raz pierwszy zaobserwował w anansie hawajskim, a jej właściwości w odnawianiu w ludzkim organizmie kseroniny były ważnym wydarzeniem badawczym. Hawajskie ananasy straciły jednak znaczną ilość substancji, na skutek stosowanych przez farmerów środków, ziemia straciła istotne związki mineralne. Dopiero dalsze badania nad ekstraktem z noni pozwoliły doktorowi prowadzić dalsze badania nad prokseroniną. Substancja ta jest kluczowym źródłem do powstawania w naszym organizmie kseroniny, która następnie skutecznie walczy w naszym organizmie z licznymi dolegliwościami i chorobami. Kseronina, poprzez szereg biochemicznych procesów, pomaga nieprawidłowo funkcjonującym komórkom w podjęciu normalnych funkcji, oraz wspiera zdrowe komórki w zarządzaniu ich prawidłowym zachowaniem! Dr Heinicke odkrył, również, że największym dotąd zbadanym źródłem prokseroniny jest owoc noni

KSERONINA – najlepszy przyjaciel komórki

Kseronina działa w na poziomie komórkowym. Z niektórych hipotez wynika, że głównym zadaniem kseroniny jest regulowanie sztywności i kształtu specyficznych białek. Hipotezy te są oparte na badaniach laboratoryjnych i zwierzęcych wykonywanych z czystą kseroniną. Ze względu na to, że białka spełniają różne funkcje, badacze zauważyli, że mają do czynienia z substancją, której podanie w warunkach klinicznych wywołuje niewiarygodnie szeroki zakres fizjologicznych odpowiedzi.

Wpływ jaki wywiera kseroniny, na konkretne tkanki zależy od suboptymalnego poziomu kseroniny danej osoby. W ten sposób każdą znana choroba i jej pewne podzespoły kseronina jest w stanie załagodzić. Jednak dla żadnej rzeczywistej choroby kseronina nie będzie panaceum. Białka są zawarte w każdej tkance i posiadają receptory do wiązania i absorpcji kseroniny. Jednak część z tych białek jest bierną formą enzymów, które do aktywacji wymagają adsorpcji (wiązania) kseroniny. W ten sposób kseronina, poprzez zamianę systemu ludzkich prokolagenaz do specyficznych proteaz, szybko i bezpiecznie usuwa martwą tkankę z oparzeń. To właśnie dlatego sok z noni, wyciąg z aloesu i bromelanina są bardzo skuteczne na oparzenia. Kseronina wchodzi w reakcję z innymi białkami, które stają się potencjalnymi miejscami receptorowymi dla hormonów. Więc na zmianę, przez kseroninę pewnych białek receptorów mózgowych w aktywne miejsca dla adsorpcji endorfin – “hormonów dobrego samopoczucia”, korzystnie wpływa noni, żeń-szeń, bromelaniny, które decydują o naszym dobrym samopoczuciu.

TLENEK AZOTU

Tlenek azotu (NO), większości z nas kojarzy się jako składnik smogu miejskiego. Na przekór naszym przekonaniom tlenek azotu nie jest substancją zanieczyszczającą, jak nam się wydaje. Badania przeprowadzane na przestrzeni ostatnich lat, okazały się być przełomowe, wykazały, że NO jest niezbędny w naszym organizmie. Noni samo w sobie nie zawiera tlenku azotu, jednak wykazano, że stymuluje nasz organizm do jego produkcji.

Zadania, które spełnia tlenek azotu w naszym organizmie:

  1. jest silnym wyłapywaczem wolnych rodników, który chroni przed utlenieniem cholesterol w lipoproteinach o niskiej gęstości,
  2. zmniejsza zdolnośc płytek do agregacji, obniżając w ten sposób ryzyko zawału serca, lub mózgu,
  3. rozszerza tętnice, tym samym odpowiada za prawidłowy poziom ciśnienia krwi,
  4. zwiększa napływ krwi do penisa, nasilając erekcje, tym samym przyczyniając się do bardziej przyjemnego życia seksualnego,
  5. powodując rozkurcz ścian naczyń, zapewnia również odpowiedni dopływ krwi do serca. Zapobiega w ten sposób bólom wieńcowym, które są efektem niewystarczających dostaw utlenowanej krwi do serca,
  6. zwiększa dopływ krwi do mózgu oraz jest używany przez mózg do zapisu długoterminowej pamięci,
  7. bierze udział w regulacji sekrecji insuliny przez trzustkę, w efekcie zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy i może kontorlowa jej przebieg
  8. jest używany przez różne komórki układu immunologicznego, jako pewien rodzaj “broni”, służący do zabijania obcych bakterii, wirusów i komórek nowotworowych,
  9. pełni rolę neuroprzekaźnika, który pozwala na skuteczną komunikację pomiędzy komórkami nerwowymi w organizmie a mózgiem,
  10. stymuluje organizm do uwalniania niezwykle ważnego ludzkiego hormonu wzrostu HGH, który zwiększa beztłuszczową masę ciała i gęstość kości oraz jest kluczem do długowieczności.
  11. regulując systemowe ciśnienie krwi, może również kontrolowac podwyższone ciśnienie krwi w okresie ciąży, stan, który zagraża zarówno matce jak i dziecku,

SKOPOLETYNA

Gdy odkryto skopoletynę w owocu noni, lekarz sugerowali, że odgrywa ona kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi. Stwierdzono również, że działa ona podobnie jak sam sok z noni, jako adaptogen: jeśli ciśnienie tętnicze krwi byłoby zbyt wysokie, pomoże je obniży

, a jeśli jest zbyt niskie, może je podwyższyć. Jest to więc kolejny wpływający korzystnie na nasz organizm składnik noni.

SEROTONINA

Zawarta w soku noniserotonina jest neuroprzekaźnikiem obecnym u wielu roślin i zwierząt. W ludzkim organizmie, wysokie poziomy 5-HT znajdują się w płytkach krwi, w przewodzie pokarmowym i w mózgu. Wydaje się, że serotonina odgrywa znaczącą rolę w różnych ludzkich funkcjach, takich jak sen, regulacja temperatury, głód i zachowanie seksualne. Co więcej serotonina była zamieszana w takie stany patologiczne, jak migrenowe bóle głowy, depresja czy choroba Alzheimera. Podtypy receptorów serotoniny budzą wiele zainteresowań z powodu ich różnorodnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy.

DAMNACANTHAL

Damnacanthal jest kolejnym składnikiem noni, który odpowiada za co najmniej kilka leczniczych właściwości rośliny. Powszechnie ludziom znany jest fakt, że noni ma potężny wpływ na walkę z guzami i komórkami nowotworowymi, a co za tym idzie odgrywa ważną rolę w tym procesie. Naukowcy odkryli, że damnacanthal, poprzez sygnały regulacyjne, był w stanie skutecznie hamować aktywność nowotworową w pewnych typach ludzkich nowotworów, m. in. w raku płuc, okrężnicy, trzustki i różnych postaciach białaczek. Innymi słowy, naukowcy sygnalizowali, że prawdopodobnie damnacanthal obecny w soku noni zachęca komórki nowotworowe do “uwierzenia”, że są w rzeczywistości zdrowymi komórkami, tym samym zatrzymując lub przynajmniej zwalniając przyspieszone rozmnażanie się tych komórek.

Dlaczego ni firmy CaliVita

Dlaczego mam wybrać Noni firmy Calivita International, a nie inne Noni na rynku?

CaliVita do wytwarzania swoich produktów stosuje jedynie najskuteczniejsze metody zgodne ze standardami światowymi. Podobnie jest w przypadku produktu Polinesian Noni. Owoc noni oraz jego składniki poddawane są procesowi liofilizacji. Proces ten polega na suszeniu produktów w ekstremalnie niskiej temperaturze, przez co tak cenne substancje zawarte w noni oraz aminokwasy zachowują swoją strukturę i aktywność, tak samo jak w świeżym owocu. Proces ten zapewnia, że otrzymany produktu zachowa dokładny zapach, aromat, smak, barwę oraz strukturę samego owocu.

Pozostałe Soki Noni dostępne na polskim rynku, choć kuszą niższą ceną, nie są poddawane procesowi liofilizacji. Soki te są pasteryzowane, podobnie jak mleko i inne produktu. Wysoka temperatura, używana podczasz pasteryzacji sprawia, że białka, które są nośnikami witamin i minerałó w noni ulegają zniszczeniu. Mimo więc tego samego składu noni pasteryzowanego co liofilizowanego, ich skuteczność jest zróżnicowana. Noni liofilizowane jest o wiele lepiej przyswajane przez nasz organizm, a co za tym idzie skuteczne w leczeniu.

Działanie noni

Noni jest ważnym składnikiem utrzymania naszego organizmu w równowadze oraz w zachowaniu zdrowia. Zawiera ona takie substancje jak: witaminy, składniki mineralne, białka, enzymy i wpływ na ilość alkaloidu kseroniny, które korzystnie wpływają na nasz organizm, choć nie całkiem są znane szczegółowe mechanizmy tego wpływu.

Prekursor badań nad noni dr. Ralph Heinicke, odkrył właściwości noni dotyczące łączenia substancji biochemicznych, tj. prokserotoniny, prokseroninazy i innych, które są niezbędne w tworzeniu w naszym organizmie kseroniny. Składnik ten zaś jest niezbędny naszym komórkom do utrzymania ich prawidłowych funkcji. Właśnie te substancje wchodzą w skład Noni, które pozwala dostarczyć naszemu organizmowi te składniki, a tym samym zwiększyć zasoby kseroniny.

Tlenek azotu pobudza produkcję i aktywność komórek odpornościowych, przez co ma korzystny wpływ na wzmocnienie naszego systemu immunologicznego. Wykazano, że to właśnie Noni stymuluje nasza organizm do wytwarzania tlenku azotu, który poprawia, także ogólny stan układu sercowo-naczyniowego i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Noni zawiera inne substancje, takie jak skopoletyna i damnacanthal, które korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia.

Możliwe, iż noni zawdzięcza swój sukces Aparatowi Golgiego , do którego z krwią wędruje prokseronina. Proces wykonywany przez nasz organizm z aparatem Golgiego funkcjonuje jak dobrze działająca firma kurierska. Składniki tj. białka łączone są i pakowane w paczki, które wysyłane są do komórek, które jej potrzebują. System kseroniny może pracować w parze z aparatem Golgiego, pomagając “chorym” komórkom ponownie stać się zdrowymi, zgodnie z “teorią Heinicke – Solomona” Taka sytuacja może tłumaczyłaby, dlaczego noni jest skuteczna w tak szerokiej gamie różnych dolegliwości.